afscheid
Door: els
Blijf op de hoogte en volg elsenrenee
09 Februari 2020 | Vietnam, Can Tho
nog een laatste verslag van de afgelopen week.
inmiddels al weer een week thuis en zelfs al 2 dgn. gewerkt. Dat is, zoals elk jaar weer ff omschakelen.
Ik ben met Thao nog in een ziekenhuis geweest voor Obstetrics & Gynecology. Thao had uitgelegd dat ik 15 jaar gewerkt had als assistente van de verloskundige. Dat vonden ze reuze interessant en ik werd ontvangen door dr. Cam die wat Engels sprak en van een collega van haar kreeg ik een rondleiding.
Ongelooflijk dat dit wordt aangenomen en dat je gewoon toegang krijgt. Zie ik in Alkmaar niet direct gebeuren!
Ook hier had ik een thermometer mee voor op het voorhoofd waar ze erg blij mee waren.
Er lagen wel hele kleintjes, rond de 1 kilo.
Die avond was er weer eens kareoke achter het hotel, echt zò vals niet te geloven. Het mooiste is dat ze met zoveel overtuiging zingen.
Met Thao nog klittenband wezen kopen in een winkel die verderop was. De laatste dagen nog ik weet niet hoeveel km gefietst! in de winkel stond een boom met envelopjes eraan waar lucky money in zat.
Dit wordt met TET gedaan [Chinese nieuwjaar] het was de eerste dag inn het nieuwe jaar dat de winkel weer open was en de eerste klant mocht een envelopje uit de boom pakken. Het was 's middags 3 uur en ik was de eerste klant! Geen goeie omzet die dag denk ik.
Met Thao en Kirsten zat ik een koffietentje toen we aangesproken werden door een Vietnamees meisje wat naast ons zat. Wat denk je?
die hoorde ons ook Nederlands praten en dat klonk haar bekend in de oren. Ze deed haar PHD in Antwerpen, nou ja! Het Nederlands vond ze toch wel heel erg op het Vlaams lijken.
Inmiddels was het ook weer tijd om afscheid te nemen van de kinderen in de City. Een jongen omhelsde me en hield me een poosje vast. Dat was wel ff slikken.
Met de directeur nog een gesprek gehad, Thao tolkte. Heb aangegeven dat we de medewerking en de samenwerking erg waardeerde. de directeur gaf aan dat hij ook blij was en of we volgend jaar weer konden komen. Leuk om te horen, heb wel ff gevraagd of hij voorlopig daar wel blijft als directeur! Hij gaat het in de gaten houden en als het goed is gaan er in september a.s. nog 2 mensen van de zorg naar school om de fysio op te pakken. Het heeft toch wat teweeg gebracht deze keer, we zijn blij met deze directeur!
Afscheid van het hotel genomen, de spullen konden we daar achterlaten in 2 koffers. Dat wordt bewaard voor ons. Tevens heb ik de fietslichtjes achtergelaten en het slot. De lichtjes vonden ze echt geweldig. De fietsten daar hebben geen enkele verlichting dus die neem ik altijd mee.
Met Phoung ook nog een gesprek gehad en we hebben geopperd dat we misschien zelf voor vrijwilligers kunnen zorgen.
Wel met de voorwaarde dat het geen jongere moeten zijn, zelf voor onderdak moeten zorgen [kunnen wij bij helpen]
Dus als er mensen zijn die eventueel belangstelling hebben, meld je aan via deze website voor de mailinglist, dan kan ik je mailadres zien en anderen niet. Mailinglist staat aan de linkerkant onder het kopje: blijf op de hoogte.
Met de bus naar Ho Chi Minh de volgende dag, het verkeer viel mee. Iedereen was weer op weg naar huis na de TET vakantie. Een uurtje langer in de bus, vier uur ipv drie uur. Onderweg stopte de bus op een gegeven moment omdat een passagier moest plassen! Nou ja, klant is koning.
Mr. Tan van het hotelletje moest zelf werken want de staff had om de beurt vrij met TET. Hij vertelde dat my friend, Kirsten een overnachting had gehad.
In HMC een rondje gelopen en wat nog nooit gebeurd is: ik kreeg wiet aangeboden! Heb wel ff duidelijk gemaakt dat ik hier niet van gediend was en dat het bovendien heeeeel slecht is.
Lan kwam langs en ff koffie gedaan, hij had geregeld dat ik toch even naar het meisje kon wat ik sponsor met schoolgeld. Het hotel had geen extra helm dus die maar gekocht voor het enorme bedrag van €5,85!
Nou, zegt Lan nu de brommer nog Els! Dat moesten we maar niet doen.
De vrijwilligster ging mee want anders hadden we het niet kunnen vinden.
Onder een viaduct door langs smalle padjes en door de bagger kwamen we bij het huisje waar ze woont met haar moeder gehandicapte broer.
De broer heeft een ongeluk gehad en zit een [soort] invalide karretje en verkoopt lootjes.
Ik had een toilettasje mee met allerlei dingetjes voor haar haar en een luchtje. Daar was ze heel blij mee, kan ik me voortellen als je 14 jaar bent.
De winkel voor hoortoestellen was helaas nog dicht ivm TET, dat was erg jammer. Heb de kabeltjes voor het afstellen die ik toegestuurd had gekregen uit Apeldoorn van Paul v. Weezepoel van Kindhoren bij Lan achtergelaten. Ik hoop dat het nu wel lukt met afstellen. Foto's worden later nagestuurd.
Bij Lan ook nog speelgoed en dingetjes achtergelaten voor de kinderen daar.
Volgende dag afscheid van mr. Tan genomen die hoopt me volgend jaar weer te zien, ik ook
We hebben veel gedaan deze weken, vooral op het gebied van de fysio. Oude rolstoelen schoongemaakt en kinderen erin gezet. Er ging een wereld voor hun open, alleen met het zitten in een stoel al. Het was gewoon lachen want de drie jongens die in de rolstoel gezet werden vlogen gelijk op de poort af. Ho, ho dat was de bedoeling niet!
Kirsten heeft van hele simpele dingen zoals water met olie en glitter in lege waterflesjes doen, het beplakken van cd's met plakplastic en dat met dubbelzijdig klittenband op de rolstoel plakken.
Kinderen worden gestimuleerd hierdoor en dat met zulke eenvoudige dingen.
Ik wil iedereen bedanken die een bijdrage hebben geleverd in wat voor vorm ook. Er zijn mensen die geld hebben gegeven, brillen hebben ingeleverd, collega's die wat in het busje op mijn bureau hebben gedaan, wijkteam wat mij de gelegenheid geeft om 5 weken weg te gaan, Walter optiek die toch elk jaar weer bezig is met de brillen, zus en zwager die voor vervoer Schiphol zorgen, Renee voor de vertalingen als het ingewikkeld werd, Evean zorgteam Harenkarspel voor het inzamelen van steunkousen enz. Starky hoortoestellen voor de kabeltjes en het beantwoorden van vragen.
Mensen die hoortoestellen hebben ingezameld, Deen voor de dozen met dierenplaatjes enz. enz.
De kleur paaskleden van de Vomar, het blijft een succes om die te kleuren ondanks dat het kerstmis is!
Het geld is o.a. besteed aan:
-rolstoel voor Gau
-blad voor zijn rolstoel
-bijdrage voor het charity hospital
-speelgoed City
-uitje zwembad
-tandarts
-opticien
-babymelk Buu Tri
-tandpasta/tandenborstels City
-slippers voor de kleinste groep charity class van de nonnen
-glazen bril meisje charity class
-bij Thao geld achter gelaten voor het komende jaar
-medicijnen voor Trang
Hopelijk tot volgend jaar, lieve groet
Els
NB: de website is slecht te bereiken soms en de teller doet het ook niet meer.
09 Februari 2020 - 21:54
Trix:
Weer goed bezig geweest zus, knap dat jij daar al zoveel jaar komt.
En je weet, Schiphol brengen / halen, geen probleem. -
11 Februari 2020 - 10:01
Griet :
Wat een mooi verslag Els !! Echt !! jij verlegt een steen in de rivier hoor, daar ben ik van overtuigd
je kan al weer beginnen aftellen naar volgend jaar.
Hou je taai hé en tot snel
20 November 2022 - 19:40
Ellie De Vogel:
Hoi Els,
Leuk artikel. Heb je nog brillen nodig?
Neem even contact met mij op.
Donderdag eten in Soho? met de oud collega's
29 November 2022 - 20:18
Marlyn Smit:
Hallo Els,
Wat fijn dat je weer naar Vietnam kan gaan. De vorige keren heb ik je ook gevolgd en dat ga ik ook nu weer doen. Het is heel mooi werk om te doen en je kan echt iets toevoegen. Ik heb zelf in Cambodja en in ZA vrijwilligerswerk gedaan. Vietnam is een prachtig land, helaas nog met veel armoe.
Waarschijnlijk heb je ook nu een rekening waar een donatie voor Can Tho op gestort kan worden.
Met vriendelijke groet,
Marlyn Smit